M-am mutat in casa noua!

Veti fi redirectionat automat in 4 secunde. Daca nu functioneaza redirectionarea, va rog vizitati
http://tarameainventata.net/lecturi
Multumesc!

miercuri, 23 ianuarie 2008

Problemele creierului

  1. Memorie fotografica

Am auzit cu totii de oameni cu asa numita "memorie fotografica". De obicei, termenul este folosit pentru a denumi persoane care poseda o abilitate peste medie de a isi aminti informatii despre mediul lor inconjurator. Adevarata memorie fotografica, asa cum apare ea la Stephen Wiltshire este un dar cu adevarat extraordinar. Dl. Wiltshire este un savant autist iar cunoscutii il numesc "camera foto vie". Pe cand avea 11 ani a desenat o reprezentare perfecta a imaginii din aer a Londrei dupa o singura excursie cu elicopterul, pana la numarul corect de ferestre al cladirilor mai importante ale orasului.




  1. Neurosifilis in stadiu tertiar

Neurosifilisul in stadiu tertiar este cea mai interesanta forma de sifilis, din punct de vedere cultural. Chiar inainte de instalarea paraliziei, pacientul sufera de iluzii de grandoare, simte ca intelege tot, se simte pe punctul de a face o descoperire monumentala care va schimba cursul istoriei pentru totdeauna, deasemenea simte o electricicate divina curgandu-i prin vene. Inca din starea preliminara a sifilisului tertiar, puterea de expresie nu este impiedicata, un sifilitic care este si artis poate produce o opera de arta care reflecta starea sa de spirit sau mai degraba starea creierului sau. Wilhelm Reich simtea ca a dezvaluit secretele universului, descoperind energia "orgone" (vitala), care putea fi acum acumulata in cutiile sale orgonale, care vor face centralele electrice complet nefolositoare. Hayden simtea ca Simfonia a Noua a lui Beethoven a fost compusa in aceste circumstante, dupa ce sifilisul ii distrusese auzul lui Beethoven si era pe cale sa ii distruga si creierul. [...] Creierul unui sifilitic care se apropie de paralizie si nebunie este ca un bec care straluceste mai puternic chiar inainte de a arde.."

- fragment din Deborah Hayden, Pox: Genius, Madness, and the Mysteries of Syphilis (New York: Basic Books, 2003), 379 pp., Reviewed by E. Michael Jones, Ph.D.

3. Sinestezia

Sinestezia poate aparea intre aproape oricare doua simturi sau moduri de perceptie. Desi, logic, sunt posibile aproape toate combinatiile, cateva tipuri sunt mai frecvente.


Sinestezia grafem - culoare

In cazul sinesteziei gradem-culoare, una din cele mai intalnite forme, litere si numere individuale ale alfabetului (denumite colectiv grafeme), sunt "umbrite" sau "patate" cu o culoare. Desi pacientii cu sinestezie nu vor identifica aceleasi combinatii de numere si litere si culori, studiile arata ca sunt cateva puncte comune (de exemplu, A este de obicei rosu) .

Sinestezia culoare - muzica

In cazul sinesteziei culoare - muzica, pacientii recunosc culori in tonuri sau alte aspecte ale stimulilor muzicali (de exemplu, timbru sau gama).

  1. Savantism fara probleme majore de autism.

Daniel Paul Tammet este un savant autist britanic cu o inclinatie catre problemele de matematica, memorie secventiala. S-a nascut cu epilepsie congenitala infantila.

Tammet sustine ca in mintea sa. fiecare numar pana la 10.000 are o forma proprie, ca poate simti daca un numar este prim sau nu si "vede" rezultatele calculelor ca niste peisaje in mintea sa. A descris imaginea sa vizuala a numarului 289 ca fiind extrem de urata, 333 este foarte atragator, iar pi este superb.

Tammet detine recordul european la memorarea si recitarea numarului pi pana la 22,514 cifre in putin peste cinci ore.






Continuarea in numarul viitor :P

Seja o primeiro a comentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Human Calendar

Cititori

Read in 2008

Tara mea inventata © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO