M-am mutat in casa noua!

Veti fi redirectionat automat in 4 secunde. Daca nu functioneaza redirectionarea, va rog vizitati
http://tarameainventata.net/lecturi
Multumesc!

sâmbătă, 23 octombrie 2010

The Buddha of Suburbia - Hanif Kureishi

Titlu original: The Buddha of Suburbia
Autor: Hanif Kureishi
Lungime: 284 pagini

Citibilitate: da
Recomand: da

De ce am ales-o:  se anunta presarata cu umor englezesc

I am an Englishman born and bred, almost.

Nu mai tin minte unde si ce am citit despre aceasta carte inainte de a o cumpara dar probabil ca mi-a placut pentru ca am salvat-o in Wishlist-ul de pe Boodepository asa ca atunci cand am primit mail ca a intrat la reducere am cumparat-o fara sa ma gandesc de doua ori.
( Imi place wishlist-ul de pe Bookdepository, imi aminteste de carti pe care altfel poate ca le-as da uitarii si nu le-as mai cumpara - e un instrument bun, orice librarie online ar trebui sa aiba asa ceva.)
 Din multe puncte de vedere, acesta mi s-a parut un roman reusit. Personajele sunt interesante si chiar amuzante uneori prin simplul fapt ca sunt atat de aproape de ridicolul si simplitatea realitatii; actiunea este usor haotica dar nu greu de urmarit, poate chiar surprinzatoare pe alocuri. In ciuda acestor lucruri, insa, parca am citit-o cu o oarecare greutate...uneori am avut senzatia de mult zgomot pentru nimic, de beating around the bush.
Viata bizara si trist-amuzanta a unui tanar pakistanez in cautarea radacinilor in Anglia anilor 70 este descrisa intr-un stil exuberant ceea ce face destul de atragatoare o poveste despre trecerea catre maturitate a tanarului Karim. Povestea incepe cu destramarea unei familii - in plina desfasurare a crizei varstei de mijloc, tatal lui Karim isi descopera latura spirituala, se indragosteste de o tanara admiratoare si isi paraseste familia pentru a-si trai povestea de dragoste. Desi in permanenta urmarit de sentimentul de vinovatie, misticismul noului sau rol de lider spiritual il satisface. 
Intre timp, fiul sau Karim incearca sa-si gaseasca drumul, renuntand la scoala pentru o cariera de actor, dezvoltand o pasiune pentru fiul amantei tatalui sau si cautandu-si in peramanenta locul. Nici spre sfarsitul romanului nu pot spune ca mi-am dat seama daca si-a gasit sau nu locul. Pleaca in America unde spera sa se simta mai putin exclus si marginalizat dar dorul de casa il face sa se intoarca in Anglia prejudecatilor fata de imigranti pe care si-o amintea. Lucrurile sunt schimbate insa, iar locul sau nu mai este clar nici aici. 
Pe fundalul muzicii anilor 70 si a vietii invaluite in aburii drogurilor, autorul reuseste sa treaca in reviste teme importante pentru scrierile sale (problemele imigrantilor, identitatea sexuala, relatii personale, depasirea  prejudecatilor privind clasele sociale) intr-un mod amuzant si fara a dramatiza excesiv.

Seja o primeiro a comentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Human Calendar

Cititori

Read in 2008

Tara mea inventata © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO