M-am mutat in casa noua!

Veti fi redirectionat automat in 4 secunde. Daca nu functioneaza redirectionarea, va rog vizitati
http://tarameainventata.net/lecturi
Multumesc!

duminică, 5 octombrie 2008

I Robot - Isaac Asimov




Nu m-a interesat niciodata literatura science fiction si am inceput cartea aceasta cu reticenta si plictiseala. Nu ma intereseaza deloc "robotica" si povestirile despre alte planete dar subiectul sf trebuia abordat la un moment dat pentru ca nu imi place sa discut despre lucruri pe care nu le-am studiat indeaproape. Asadar, primul pas in culturalizarea sf-istă a fost aceasta culegere de povestiri care trebuie sa recunosc ca nu m-au plictisit deloc. Mai mult ca sigur ca la vremea ei cartea a fost mult mai demna de toate laudele si plina de savoare pentru atatia pasionati. Acum tot ce s-ar putea spune despre roboti care citesc gandurile, tin loc de baby-sitter sau se cred profeti probabil ca s-a spus deja, filme exista nenumarate si sunt convinsa ca or mai fi si carti. Cu toate astea Asimov are un stil atat de natural incat este greu sa nu iti placa. La un moment dat chiar iti doresti sa nu fi stiut nimic despre sf tocmai pentru a savura in intregime povestirile.
Povestile au ca numitor comun cele 3 legi ale roboticii care de fapt sunt una singura si anume faptul ca robotii nu vor rani in niciun fel oamenii si nici nu vor permite vatamarea acestora prin neinterventie. Variatiile si problemele sunt, in mod evident destule drept pentru care este necesara existenta unui robo-psiholog, personaj care si leaga cele noua povestiri. Tema generala a interactiunii dintre roboti si oameni si moralitatea acestor legaturi se combina pentru a forma disciplina care de la Asimov incoace se numeste robotica.
Aici gasiti varianta online a cartii (in limba romana). O recomand tuturor celor care indraznesc sa mai aiba oleaca de imaginatie. :)

Asadar, primul pas a fost facut, si cu o oarecare placere. Urmatoarea pe lista este Dune...sa vedem cum ma descurc cu asta. :)

Seja o primeiro a comentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Human Calendar

Cititori

Read in 2008

Tara mea inventata © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO