M-am mutat in casa noua!

Veti fi redirectionat automat in 4 secunde. Daca nu functioneaza redirectionarea, va rog vizitati
http://tarameainventata.net/lecturi
Multumesc!

luni, 6 septembrie 2010

Laura Restrepo - Delir

Titlu original: El Delirio
Autor: Laura Restrepo
Lungime: 230

Atmosfera: interesanta
Citibilitate: oarecum
Recomand: nu m-am hotaratMi-a luat asa de mult timp pana am terminat acest roman incat nici nu mai stiu cand l-am inceput. Nu as vrea sa va las de la inceput impresia ca ar fi o carte greoaie, pentru ca nu este. Are insa un feeling aparte, iti solicita toata atentia si nu-i tocmai o carte pe care sa o poti citi oriunde.
Povestea se desfasoara pe mai multe planuri care de-abea spre sfarsit se intrepatrund si incepi sa intelegi in ce fel sunt relevante pentru intreaga poveste. Desi de cele mai multe ori bucatelele de poveste sunt delimitate, uneori propozitiile go on and on and on si nu-ti dai seama ca de fapt, s-a sarit la o alta idee. 
Mi-a displacut haosul acestui roman, asa cum mi se intampla ades, sa nu reusesc sa apreciez povestea pentru ca sunt prea obosita cand citesc si nu reusesc sa ma concentrez. Dupa mijlocul romanului insa, cand lucrurile sunt o idee mai clare parca a mers mai usor si am reusit sa-l urmaresc asa cum merita.
Personajul "delirant" al acestui roman este o domnisoara de familie buna care isi permite libertati hipioate tocmai datorita acestui background. Pana si nebunia ei pare o manifestare de snobism, care ii este fie iertata, fie ignorata in functie de persoanele cu care interactioneaza. Totul se invarte in jurul deliruli ei, al bolii ei care pare uneori nici macar sa nu o regrete. E insa adevarat, ca in contextul vietii ei - cu un tata agresiv si adulter pe care il idolatrizeaza, o mama pentru care aparentele sunt mai importante decat orice chiar si decat fericirea proprie, un frate traficant si altul prezent doar prin slabiciunile sale - e mai simplu sa fii nebun.
Pana la urma, am sa recomand totusi acest roman, in ciuda pasajelor care va vor face sa vreti sa renuntati si in ciuda haosului care il domina din cand in cand. Atmosfera este tocmai potrivita cu ceea ce cred ca vrea de fapt sa descrie autoarea  si anume o problema psihica, reala si felul in care se manifesta aceasta.
Va las aici o recenzie mai pertinenta ca eu nu prea mai stiu ce sa scriu. :)

Seja o primeiro a comentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Human Calendar

Cititori

Read in 2008

Tara mea inventata © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO